BUPROLED

KULLANILDIĞI BİTKİ VE ORGANİZMALAR

Bitki Adı Zararlı Organizma Adı Dozu Son Uygulama ile Hasat Arasındaki Süre
Nar Nar Beyazsineği (Siphoninus phillyreae) 35 ml/100 l su yumurta, larva, pupa 56 gün
Pamuk Tütün Beyazsineği(Bemisia tabaci) 100 ml/da larva, pupa -
Turunçgil Sarı kabuklu bit(Aonidiella citrina) 65 ml/100 l su nimf dönemi 56 gün
Turunçgil Kırmızı kabuklu biti(Aonidella aurantii) 65 ml/100 l su nimf dönemi 56 gün
Turunçgil Turunçgil beyaz sineği(Dialeurodes citri) 35 ml/100 l su 56 gün

Buproled, buprofezin etkili maddesini içeren “böcek büyüme düzenleyicisi” (IGR) bir İnsektisit olup, temas ve mide yoluyla etkilidir. Nimf ve larvaların deri değişikliğini yavaşlatarak ölümlerine sebep olur. Kitin sentezini yapamayan larvalar gömlek değiştiremez ve ölürler. Ayrıca bitki koruma ürününe maruz kalan erginlerin yumurta bırakma oranları azalır. BKÜ bu özellikleriyle entegre mücadele programlarına uygunluk arz eder.

*Turunçgilde faydalılara karşı zararsız olduğu tespit edilmiştir.

 BUPROLED (Buprofezin  400 g/L)  Karışım yapmadan  önce ön karışım denemelerinin  yapılması ve karışım yapılacak ise ilaçların ayrı ayrı sulandırıldıktan sonra karıştırılmaları tavsiye edilir.

BUPROFEZIN:

Kontak ve mide etkili insektisit ve akarisit. Nimf ve larvaların deri değişikliğini yavaşlatarak ölümlerine sebep olur.Ergin dişinin yumurtlamasını azaltır, ilaç uygulanmış böceğin yumurtaları steril olur. 

Kitin sentezi inhibitörüdür (Type1 (Homopteran)).  

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN UYGULAMAYA HAZIRLANMASI:

Tavsiye dozu üzerinden hesaplanan BKÜ önce ayrı bir kapta bir miktar su ile karıştırılır. Uygulama makinesinin deposu yarıya kadar su ile doldurulur. Makinenin karıştırıcısı çalışır durumdayken karışım depoya ilave edilir. Karıştırmaya devam edilerek depo suyla tamamlanır. Uygulama tamamlanıncaya kadar karıştırma işlemine devam edilir. Hazırlanan karışımı aynı gün içinde kullanınız.

KALİBRASYON:

Uygulama öncesinde uygulama makinesinin kalibrasyonu yapılmalıdır. Uygulamalarda iyi bir kaplama sağlayacak şekilde belirli alana verilecek karışım miktarı ayarlanmalıdır. Uygulamalar günün serin saatlerinde rüzgarsız veya az rüzgarlı hava koşullarında yapılmalıdır.

UYGULAMA MAKİNESİNİN TEMİZLİĞİ:

Uygulamanın tamamlanmasından hemen sonra uygulama makinesinin deposunu güvenli bir şekilde boşaltınız. Depoya temiz su doldurduktan sonra karıştırıcıyı ve püskürtme sistemini çalıştırarak tüm parçalarının yıkanmasını sağlayınız. Yıkama işlemini su kaynaklarının yakınında yapmayınız. Yıkama suyunu ve atıkları su kaynaklarına boşaltmayınız.

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN KULLANMA ŞEKLİ:

Pamukta Tütün Beyazsineği mücadelesi için: Larva ve pupalarına etkili olduğundan yaprak başına ortalama 8-10 larva bulunduğunda uygulamaya başlanır. 1.uygulamadan 10-14 gün sonra 2. uygulama yapılır. Bundan 20 gün sonra popülasyon kontrol edilerek gerekirse 3. uygulama da yapılabilir.

Turunçgil Sarı Kabuklubiti ve Turunçgil Kırmızı Kabuklubiti için; uygulamaya karar vermek için yapılan yaprak kontrollerinde Aonidiella citrina için yaprak başına düşen canlı ergin ve nimf sayısı 20’ den, Aonidiella aurantii için 0,5’den fazlaysa, her iki zararlı için yapılan meyve kontrollerine (meyveler fındık büyüküğünde) ise % 15 meyve bulaşıkığı (bir kabuklubit bulunsa bile meyve bulaşık kabul edilir) saptanırsa ilaçlama için yeterli yoğunluk olduğu kabul edilir.

Turunçgil Beyaz Sineği mücadelesi için; yapılan kontrollerde yaprak başına  en az 3 adet canlı birey (yumurta, nimf) görüldüğünde  ilaçlı mücadeleye başlanır. Doğada ilk kez 3.dönem nimfler görüldüğünde 1.ilaçlama yapılır. Bu dönem Haziran ayının ilk yarısına denk gelmektedir. Uygulama ikinci döle karşı Ağustos ayının ikinci yarısından itibaren yapılır. Uygulamada özellikle yeni sürmüş genç yapraklar olmak üzere yaprakların alt yüzeylerinin ilaçlanmasına özen gösterilmelidir.

Nar Beyaz Sineği (Siphoninus phillyreae) için; İlaçlama zamanını tespit amacıyla ilkbaharda mayıs ayı başı itibari ile etek dallardaki yaprakların alt yüzeyleri kontrol edilerek sayımlar yapılır. Yumurta, larva ve pupa sayılarının toplamı yaprak başına 10 ve üzeri ise ilaçlamaya karar verilir. S. phillyreae’ye nar bahçelerinde ilaçlama için gerekli olan yoğunluğa Akdeniz Bölgesi’nde genel olarak mayıs ayının ikinci yarısında ulaşmaktadır. Fakat bu dönemde nar bitkisi tam çiçeklenme döneminde olduğu için ilaçlamalar haziran ayı ilk yarısı gibi yapılmalıdır. Bu dönemde yapılacak tek ilaçlama zararlı ile mücadelede yeterlidir.

Benzer Ürünler

Ürün ile aynı kategoriden ürünler